Hvordan beskytte tønnebadstu mot mugg

Hvordan beskytte tønnebadstu mot mugg

Her er noen viktige punkter som må vurderes før du kjøper et impregneringsmiddel for behandling av badstuen:

  • Type behandling: utvendige overflater eller innvendige deler av tønnebadstuen
  • Type overflate: gulv, tak, benker eller hele badstuen
  • Er det planlagt noen form for ekstra behandling for dekorative formål?
  • Om bruken av det valgte middelet er tilstrekkelig enkel og praktisk

Impregneringsmidler har spesifikk sammensetning for ulike typer behandling. En slik distinksjon er helt nødvendig, da den ikke bare beskytter overflatene mot negative faktorer, men også eliminerer risiko for helseskadelige effekter.

Basert på hvordan de virker, kan impregneringsmidler deles inn i to grupper:

1. Olje- og voksbaserte materialer

Impregneringsmidler basert på voks og olje har en tendens til å komprimere materialets struktur. De har en eksepsjonell evne til å trenge dypt inn i treet, og etterlater en tynn film på overflaten. Treverk behandlet med olje får gode dekorative kvaliteter og ekstra beskyttelse mot smuss og vann. De fleste slike midler impregnerer lett og kan brukes som fargeløse primere.

Oljebaserte midler har ofte en ubehagelig lukt fordi de inneholder løsemidler. Derfor anbefales det sterkt å lese produktbeskrivelsen nøye før det brukes innendørs.

For beskyttelse av de innvendige overflatene i tønnebadstuer anbefaler Baltresto følgende produkter:

Supi Saunapesu –  vaskemiddel for rengjøring av treflater før behandling med beskyttende middel, samt for daglig vask. Supi Saunapesu rengjøringsmiddel desiniserer uten klor og løser effektivt opp kalkavleiringer. Det sure rengjøringsmiddelet er egnet for rengjøring av tre-, metall- og flisoverflater i badstuen og andre våtrom.

bilde 1 hvordan beskytte tønnebadstu mot mugg

Supi Saunavaha – naturlig beskyttelsesmiddel som inneholder voks. Mye brukt til behandling av treflater i badstuer: tak, benker, vegger, dører og vindusrammer. Voksen absorberes i treet, noe som gir det naturlig beskyttelse. Baltresto tilbyr en fargeløs nyanse av Supi Sauna Wax, som bevarer treets naturlige farge og ikke fremhever den slik olje gjør. Sørg for å varme opp og ventilere badstuen riktig før du påfører voksen.

bilde 2 hvordan beskytte tønnebadstu mot mugg

Supi Lattiaöljy –  vannløselig treolje basert på naturlige oljer. Baltresto anbefaler å bruke denne oljen til behandling av tregulv og rister i badstuer. Dette middelet er egnet for både ubehandlet, oljebehandlet og termisk behandlet tre. De største fordelene med å bruke denne oljen er følgende:

1.     Enkel å påføre
2.     Hurtigtørkende
3.     Et lag med olje er vanligvis tilstrekkelig
4.     Beskytter treverket mot fuktighet og smuss
5.     Bremser sprekkdannelser i treverket

bilde 2 supi gulvolje

2. Vannløselige impregneringsmidler

De mest karakteristiske trekkene ved vannløselige impregneringsmidler er deres base. Slike midler er basert på akryl. Ettersom akryl er fargeløst og luktfritt, er disse midlene ideelle for behandling av innvendige overflater. Dette alternativet er også bra for de som foretrekker å bevare treets naturlige mønster.

Som en generell regel må et vannløselig impregneringsmiddel dekkes med litt lakk for å fiksere middelet og forhindre at det vaskes ut. Et annet alternativ er å bruke et kombinert middel, for eksempel en akryllakk.

Noen generelle anbefalinger om trebehandling:

bilde 4 hvordan beskytte tønnebadstu mot mugg

Minstefrekvens for behandling av treverk i badstuer er en gang per år. Slutten av sommeren eller begynnelsen av høsten er optimalt for å utføre slik behandling. Utskillelse av sevje om våren kan forårsake dannelse av råte, og behandling av treverket før tining vil bidra til å bevare strukturens integritet.

Gamle lag av maling eller lakk fjernes, treet slipes forsiktig og støv fjernes før påføring av et beskyttende middel. Middelet påføres med rull eller en bred og myk pensel. Vær spesielt oppmerksom på endeveden på bordene. Litt farge kan «brekkes» inn i  impregneringsmiddelet  for å gi det beskyttende laget litt skygge.

Luftfuktigheten rundt den behandlede badstuen må ikke overstige 80 %, mens luft- og overflatetemperaturen ikke må være mindre enn +5°С.

Sørg for å velge et riktig middel som er spesielt beregnet for tre, og vær nøye med å overholde doserings- og sikkerhetsreglene for ikke å skade deg selv og for å unngå brannskader på huden. Husk å ventilere og tørke ut badstuen etter hver behandling. Badstuen kan bare brukes etter at den er fullstendig ventilert og helt tørr.

Når du velger impregneringsmiddel bør du  huske på at temperaturforholdene i de forskjellige delene av badstuen ikke er de samme, noe som betyr at kravene til materialenes funksjonalitet også kan variere. For eksempel må ikke impregnering av gulvet gjøre det glatt. Bordplater og benker bør behandles med produkter beregnet for regelmessig våtrengjøring. Det finnes noen  impregneringsmidler  for  benkene som kan trenge helt inn i treets struktur og forhindre at det oppstår brannskader på kroppen ved høye temperaturer!

Nøye valg og riktig bruk av impregneringsmidler  vil bevare det naturlige treverkets rene skjønnhet i lang tid og forlenge levetiden til badstuen din. Den nødvendige informasjonen finnes i beskyttelsesmidlenes varadeklarasjoner. Les dem nøye, sammenlign informasjonen og gjør ditt valg!

Del dette innlegget